Literatuur van cliënten

Boek: Oscar – Nicolai van Doorn (pseudoniem Jannes Oosterveld)

Oscar is een bundel columns die Nicolai schreef voor de Nationale Zorggids over het leven met stemmen horen, wanen, depressies en manies.

Jannes Oosterveld werd op 29 juni 1983 in Kampen geboren, als tweede zoon en derde kind van Jannes Oosterveld senior en Jeanette Oosterveld van Doorn. Later zou Jannes er nog twee zusjes bij krijgen. Hij groeide op in een warm gezin. Zo rond zijn tiende levensjaar begon hij ineens stemmen te horen. Niet veel later kwamen daar waanideeën en andere psychotische klachten bij.

In eerste instantie dacht Jannes dat het bij het leven hoorde, totdat hij op de televisie een interview zag met een man die dezelfde klachten had. Toen kwam het besef dat hij anders was dan zijn schoolvriendjes- en vriendinnetjes. Mede op advies van zijn stemmen besloot hij het niemand te vertellen, maar ook niets te laten merken, want door dat beruchte interview kwam ook de schaamte zijn leven in wandelen.

In zijn middelbare schooltijd verergerde zijn klachten en Jannes leefde een teruggetrokken en stil bestaan met hooguit drie vrienden. Hij volgde met moeite de mavo. Het waren volgens hem vier rampjaren waarin hij zich erg alleen voelde. Na de mavo ging hij naar het Luzac College in Utrecht waar hij de havo met succes afrondde. Door dit resultaat begon hij enigszins toekomst in zijn eigen leven te zien: zijn droom om piloot of dierenarts te worden lagen voor het grijpen.

Zijn familie verhuisden in 2000 naar het noorden en Jannes ging naar het Luzac College in Groningen om zijn ‘droom’ te verwezenlijken. Na drie jaar was het resultaat dat hij de benodigde havo-certificaten haalde en vijf certificaten op zak had. Hij volgde daarna tal van studies onder andere de MER, Communicatie Management, HBO Rechten, tot hij bij zijn grote liefde terecht kwam: Journalistiek. Door zijn klachten heeft hij geen enkele studie naar behoren weten af te ronden.

Zijn oudere broer had hem eens geadviseerd had hem eens geadviseerd dat hij schrijver of boswachter moest worden. Schrijven zat er al vroeg in. Al op de basisschool had Jannes met schrijfwedstrijden menige gouden griffel gewonnen. Hij had echter één probleem: hij wist bij god niet waarover hij zou moeten schrijven. Toen hij in aanraking kwam met de GGZ vanwege zijn klachten viel het kwartje. In zijn opname tijd begon hij met schrijven onder het pseudoniem Nicolai van Doorn. Hij begon korte verhaaltjes te schrijven over zijn ziekte: een schizo-affectieve stoornis bipolair.

Na zijn behandeling kwam Jannes bij toeval terecht bij de Nationale Media Groep in Groningen. Daar schreef hij nieuwsartikelen voor de Nationale Zorggids. Na een paar maanden kwam de hoofdredacteur op het idee om Jannes voor dezelfde zorggids columns over zijn ziekte te laten schrijven, en met succes! Nu ligt hier Oscar voor u, een bundel columns waarin Nicolai van Doorn u meeneemt in de wonderlijke wereld van de psychose, de waanideeën, het herstel en de toekomst!

Wilt u meer lezen? Bestel dan de bundel (€10,00 per stuk) door een mailtje te sturen naar nicolaivandoorn@gmail.com